new york 2




 
 
Herregud, har jag inte publicerat detta inlägget innan? Det låg i bloggens "utkast" och jag såg det nyss! Hur som helst så är det bilder då vi var i New York. Vi besökte bland annat "Ground Zero" 

Infor från wikipedia; Efter terrorattackerna den 11 september 2001 blev "Ground zero" (utan översättning) en vardaglig benämning på det område från vilket resterna av det raserade World Trade Center röjdes bort.

 

Snart, i och med byggnationen av Nya World Trade Center så kommer området återigen officiellt att börja kallas för World Trade Center, en byggnad (7 World Trade Center) är redan färdigbyggd sen ett antal år och ett till antal är under uppbyggnad, bland annat 1 World Trade Center (tidigare kallat Freedom Tower) som kommer att vara färdigt någon gång under 2013.

 
 

Komiskt nog stannade vi och frågade om vägen varpå mannen vi frågade sa till oss att "titta upp" och att turisterna oftast frågar efter vägen HIT - för att se "detta" huset..? Vi hade ingen aning, men vi gjorde som mannen sa och då förstod vi; Vi stog precis intill Flatiron Building, (sv. Strykjärnshuset) som den nu för tiden kallas, är en byggnad på Manhattan i New York City.

 

Återigen info från Wikipedia; Byggnaden kallades ursprungligen för The Fuller Building, genom att det var företaget Fuller Construction Co. som uppförde bygganden men den blev genom sin likhet med ett strykjärn kallad för strykjärnshuset i folkmun.

Den 87 meter höga byggnaden var en av de högsta byggnaderna i New York när den uppfördes 1902. Arkitekt var Daniel Burnham. Byggnaden står på en triangulär tomtyta i korsningen mellan Broadway, femte avenyn och 23:e gatan. Orsaken till husets yttre form var inte en arkitekttonisk originell formgivning utan för att utnyttja den extremt dyra tomtmarken på Manhattan maximalt. Man ritade huset helt enkelt så att huskroppen precis gick utefter tomtgränsen mot trottoaren.

 
 
 
 Jag kan omöjligt publicera alla bilder och berätta om allt vi gjorde, så det här får vara slutet på vår USA-resa. Förutom de bilder jag kommer få lov att lägga upp från bröllopet förstås, det bara måste ni får se en glimt av. Det var så fantastiskt vackert ♥ Så kom igen nu brossan, skicka över lite bilder :p
Tack för att du tar dig tid
att kommentera mitt inlägg :)