Jack`s eksem *obs! bilderna kan upplevas obehagliga

 
 
 
Eftersom jag involverade er, kära läsare, under den hemska perioden då Jack hade sina ilskna eksem och då jag nyss även fick frågan här på bloggen, så tänkte jag nu berätta lite hur det har gått...
 
 
 
 
 
Bilderna ovan talar ju sitt tydliga språk. Eksemen var extremt ilskna och väldigt obehagliga. Att smörja hela hans lilla kropp - från topp till tå - med olika salvor (mildison, kortison, miniderm, propyderm, canoderm, locobase...) var ett helsike som resulterade i gallskrik med stooora krokodiltårar flera gånger dagligen vareviga dag. Kliandet som gjorde oss alla galna. Helt klart en tuff period.  
 
 
 
Ingen på BVC förstod vad det berodde på, salvor hit och dit, kortison, mjukgörande, anti-kli medicin,  specialkost, blodprovstagning... Men utan resultat. Jag personligen tror att det är Atopisk dermatit (*dermatit=inflammation i huden) eftersom beskrivningen passar bäst in på Jacks symtom.
 
 

Atopisk dermatit

Atopisk dermatit brukar börja med att man får mycket torr hud. I den torra huden bildas små blåsor som knappt syns med bara ögat. Blåsorna brister, torkar in och huden fjällar. Eksemet kan därför se ut som torra, röda utslag som ibland vätskar sig.

Hos de flesta börjar atopisk dermatit under det första levnadsåret. Utslagen börjar oftast på kinderna för att sedan sprida sig till bland annat halsen, bröstet, magen och blöjområdet. Hos vuxna sitter oftast eksemet i ansiktet och på övre delen av kroppen. Klådan brukar vara besvärlig, särskilt på natten.

Från och med cirka två års ålder brukar eksemet sätta sig i knävecken, armvecken, handlederna och vristerna.

Hos flertalet av de barn som har atopisk dermatit går sjukdomen över spontant med åldern och besvären är därför mindre vanliga hos vuxna. Atopisk dermatit kan dock även komma först i vuxen ålder, och man beräknar att ett par procent av den vuxna befolkningen i Sverige har atopisk dermatit.

 
 
 
I dagsläget tycker jag ändå vi fått exemen under kontoll. De finns alltid där, men i betydligt mindre skara, och precis som beskrivningen ovan så finns de främst vid handleder, fotleder och vid höfterna där blöjan spänner åt. Vi undviker att bada med Jack i klorbassänger då just klor verkar förvärra hans eksem, dock gör vi vissa undantag ibland. Vad vore väl ett liv utan bad i bassäng? Vi som även har lyxen att kunna bada utomhus-spa och har ca 14min in till stadens badhus. 
 
 
 
Förutom eksem och astma så verkar han också vara allergisk (överkänslig?) mot myggbett. (getingstick har jag inte koll på än, gudbevaremig!) Han svullnar genast upp, ofta ganska rejält, där bettet är....
 
 
 
Men är oftast lika positiv och glad ändå. Vår minsta lilla stjärna ♥
 
 
Älskade onge
 
 
 
 
 
Tack för att du tar dig tid
att kommentera mitt inlägg :)


Agnieszka 2-barnsmorsan

Nova är också överkänslig mot myggbett, vet inte heller hur det är med getingbett tack och lov..

Hon äter iaf antihistamin hela somrarna, så fort myggen dyker upp får hon starta med det och äter tills det börjar bli kyligt så myggen försvinner.

kram

2015-01-26 | 20:32:49
http://agnieszka.se
sarah

Åh lille vän :/ Va jobbigt för er, men skönt att ni har det under kontroll nu gumman . Kram! ((Va kul att vi pratade vid härom dagen!))

2015-02-05 | 12:36:48