Det ska börjas i tid :p

Huvudet har känts tungt hela dagen och halsen ömmar. På väg att bli sjuk, igen? Hope not, men hey vad kan man förvänta sig i dessa tider egentligen? Barnen & jag vart uttråkade här hemma och svängde ihop en sats "marknadsnougat".... "bara för att"... lixom. Snart är det jul .... och jag har aldrig gjort just marknadsnougat innan, så why not? När det dessutom var busenkelt att göra så kunde jag inte låta bli. Nu ligger de fint förpackade i kylen, redo att ätas upp av en gottegrisarna i familjen. Och vem vet, kanske kommer det gäster i helgen som också vill smaka? :)
För, jag själv är inte så förtjust i marknadsnougat. Är du?

Ingredienser

I en gryta

125g smör el. margarin

5 3/4 dl strösocker

1 3/4 dl vatten

I matberedaren/bunken

6½ dl vetemjöl

4 dl florsocker

1 dl kakao


Gör så här

Lägg smör, socker och vatten i en gryta. När det börjar smälta rör ihop det och låt det koka max två minuter.

Blanda under tiden mjöl, florsocker och kakao i en matberedare.

Låt matberedaren med mjölblandningen snurra och häll ner smörblandningen. Det blir ganska snabbt en jämn smet. Skynda dig och häll ut den på ett bakplåtspapper. Den stelnar väldigt fort. Man måste inte ha en form, men vill man ha lite tjockare nougatbitar kan det förmodligen vara vettigt. Om du inte har en form, lägg ett bakplåtspapper på vasken eller på något annat bra ställe. Smeten är inte så lös så den rinner inte all världens väg. Tvärtom är det viktigt att bara blanda en kort stund i matberedaren annars kan den nog vara ganska svår att få ut.

När det svalnat skär den i rutor och förvara den sedan i kylskåpet.

(det går  bra att blanda alltihop i en vanlig bunke också, men eftersom jag är lite lat av mig så testade jag matberedaren och eftersom det snabbt blir en tjock smet är det inte SÅ himla lätt att röra ihop det för hand)

Tack för att du tar dig tid
att kommentera mitt inlägg :)