Idag har det bakats bullar - efter ett nytt recept!


Bullarna blev jättegoda och jag tackar min vän Ida för inspirationen!



Ca 20-30 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Tack för att du tar dig tid
att kommentera mitt inlägg :)


Carina

Ska degen bara jäsa 1 gång? Verkar riktigt smarriga. Jag brukar göra saffransbullar med mandelmassa och russin till jul (fast i år har det inte blivit några) och annars när jag bakar brukar det bli vaniljbullar.

2009-12-20 | 21:10:59
http://justmintoo.blogg.se/