Var rädda om er - och era barn. Håll koll på fästingarna!

Både Ninni och Neo har haft fästingar i år, en i naveln och en i armhålan, så jag skulle bara vilja uppmärksamma och påminna er om att kolla era barn - så de inte har nån fästing på sig. Vi kör numera dagliga rutinkontroller på båda barnen vid pjamasbyte, innan läggdags. 

Gör det gärna till en rutin ni med! 


Borrelia
finns överallt där det finns fästingar. Det första tecknet på en infektion är en röd ring runt området för bettet. "80-85 procent av alla som drabbas får den här rodnaden", säger Katharina Ornstein, borreliaexpertt.



Till skillnad från TBE-viruset, som endast finns i vissa områden i Sverige, finns borrelia-bakterien överallt där det finns fästingar. Cirka 10 000 drabbas i Sverige varje år. 

Borrelia-bakterien finns i fästingens tarmsystem. Därför dröjer det 12-24 timmar innan den överförs från fästing till människa. Därför är det viktigt att ta bort fästingen så snabbt som möjligt.
– Är man ute och blir biten av en fästing är det bra om man tar bort den till kvällen i alla fall, säger Katharina Ornstein, infektionsläkare och borreliaexpert på Hässleholms sjukhus. 

Det första symptomet på en borrelia-infektion är en rodnad kring stället där man blivit biten.
– Det klassiska är en röd ring. Men det är inte alla som uppmärksammar den eller där den syns tydligt. 80-85 procent av alla som drabbas får den här rodnaden. 

Föräldrar bör hålla uppsikt över området där barnet blev biten i minst fyra veckor efter att bettet ägt rum.
Det är viktigt att söka vård så snart man ser rodnaden för att förhindra att infektionen sprider sig till det centrala nervsystemet. Om den gör det kan det resultera i en hjärnhinneinflammation.

– Barn kan få cirka 38 graders febers och känna sig hängiga och trötta. Mer än vartannat barn som drabbas av ansiktsförlamning under fästingsäsongen har borrelia, därför tänker man alltid på borrelia om man får in ett barn med ansiktsförlamning

Hur stor är risken att få borrelia?
– Jag vet att i Blekinge, där man är ute mycket, blir en av 150 fästingbitna borreliainfekterade. 
Tack för att du tar dig tid
att kommentera mitt inlägg :)


fridah

jag har haft borrelia en gång :O va ganska längesen men kommer ihåg hur ringen växte och växte på benet

2010-06-30 | 21:11:27
http://fridah89.blogg.se/