Funderar lite för mig själv..

Neo somnade nyss och Ninni tittar på film... och jag, jag sitter här och funderar lite...


Jag funderar på varför vissa människor har så svårt att få jobb. Helt normala människor som säger sig "aldrig få ett jobb". Inte ens får chansen....


Själv har jag, som ni säkert redan förstått, sökt - mest på skoj - en del jobb nu i sommar. Och vet ni vad? Hela fyra stycken (!) har erbjudit mitt jobb! Fyra...!


Nu handlar det inte om några fasta tjänster, två stycken var sommarjobb (= 8 veckor!) och de andra två var "provansällning 6 mån, med chans till fast tjänst".


Jag har tackat nej till 3 av jobben, eftersom det helt enkelt inte funkar. Men ett jobb står jag i valet och kvalet mellan. Jag ska ringa upp och meddela svar inom kort, senast i slutet på denna veckan.



Men hur i hela friden kan det vara så att jag får 4 jobberbjudande, som mammaledig med redan fast tjänst, medan andra likasinnade fast arbetslösa, inte ens får komma på intervju?


Visst, jag har bra meriter i bagaget, har ändå jobbat sen jag gick i 8:an... men å andra sidan har jag bara gått "samhäll", så jag "ÄR" ju ingenting. Jag har ingen utbildning, på det sättet.... Förutom en halvfärdig undersköteske utbildning....


Är det så att dessa människor som säger sig aldrig få jobb, helt enkelt inte försöker helhjärtat? Eller är det så att de skriver sin jobbansökan, på ett felaktigt sätt, och därför sållas ut direkt?


Det kan ju också vara så att vissa inte kan tänka sig "att jobba som/med vad som helst", av olika anledningar...? Men hur är det där då? Ska man, som arbetslös, ta ett jobb som "kanske inte är så roligt" ? Eller ska man ha möjlighet att tacka nej till sånna jobb, men ändå ha rätt att klaga på sin situation?





Hittils har jag endast tyckt synd om de som säger sig vill ha ett jobb, men aldrig får något. De har aldrig pengar och kan inte göra sånna saker som "vännerna" kan.. som "alla andra" (som jobbar!) kan. Inte utan att snylta på andras pengar....


 
Men, nu -efter min lilla funderare - vet jag inte riktigt vad jag tycker.
 


Givetvis beror det på fall till fall, men jag blir ändå lite nyfiken.... för visst är det lite intressant va? :)



Är du en av dom som aldrig får ett jobb, trots att du söker?
*Berätta gärna vad DU tror det kan bero på.....



Och även du som har jobb får givetvis säga din mening, anonymt eller med namn - ditt val! :)



* nu får jag säkert en massa anonyma hat-komentarer från arbetslösa, men hey tagga ner! Försök att se det ifrån min vinkel... jag klagar absolut inte ner på någon, är som sagt bara nyfiken vad det kan bero på....
Tack för att du tar dig tid
att kommentera mitt inlägg :)


Cissi

Ja du...jag är ju en sån som du skriver om fast grejen med mig är att jag var arbetslös innan barn nummer ett kom och sedan kom nummer två och jag hann aldrig jobba emellan, jag har varit "hemma" i fem år kanske och då är det inte så lätt att få ett trots att man söker...jag ser ju "lat" ut i mitt CV eftersom att jag varit hemma så länge.

Jag kan bara säga att min erfarenhet är att har man ett jobb så får man ett lätt men är man arbetslös o söker ett jobb så sållas man tyvärr bort direkt...

Min sambo har alltid haft ett jobb och då alltså även fått andra när han sökt för att han blir lite "attraktiv" på arbetsmarknaden...

Det är så jag ser på saken, alla vi väl ändå ha jobb hoppas jag, iaf jag!!!!!

Jag frågade dig var receptionist jobbet fanns men det kanske var lite hemlligt :=)



Jag kan bara säga grattis till alla dina erbjudande men du har en stor erfarenhet förstår jag om du har jobbat i så många år och även driver företag och annat och det är klart att en arbetsgivare tycker att du är en driftig kvinna jämfört med en som inte jobbat sedan 2004 :D

2009-05-20 | 11:26:13
http://cisan.blogg.se/
annica

Jag gick ut gymnasiet som barnskötare, insåg att jobb på förskola skulle jag inte få så sökte ALLT, å då menar jag allt som gick att söka i princip, sökte över 1000 jobb under några års tid.

Fick komma på 4 intervjuer av alla dessa sökta jobb, men kom alla gånger på typ andra plats, som de sa iaf..

Var inte helt arbetslös eftersom jag jobbade på timmar, men ville ju ha ett fast jobb.

Det gick inte.

Tillslut fick det blir skolbänken igen, å där sitter jag nu. Dock hade jag iaf inga större problem att få sommarjobb.

Men det är nog bara så, vissa får jobb lättare än andra och vad det beror på, det kan man fråga sig.

Det behöver inte handla om att man inte söker jobb helhjärtat, alla lediga dagar satt jag i så otroligt många timmar och sökte jobb.

Fick hjälp av arbetsförmedlingen att skriva ansökningar så problemet borde inte legat där.

För ung, för lite erfarenhet, fel utbildning? Jag vet inte.

Låter underbart för dig att få så mkt gensvar på jobb du sökt, kanske har du fördel av att ha en fast tjänst redan, du är en av dom som duger till annan arbetsgivare och ser på så sätt intressant ut, du är mitt upp i livet, har barn osv.

Vem vet, kanske är det lättare eller beror det kanske mest på slumpen, man ska ha tur..Känns så ibland.

2009-05-20 | 11:37:04
http://annica123.blogg.se/
Jonna

Jag tycker precis som du i den frågan, faktiskt hehe. Har också funderat på det den senaste tiden och många gånger undrat varför alla arbetslösa gnäller, när jag knappt behöver söka jobb utan får de ändå. Nu kan det ju för min del bero på att jag också jobbat tidigare hos samma arbetsgivare och att jag är nyutbildad. Men, jag har även blivit erbjuden jobb som jag inte ens sökt, faktiskt. Jag blir verkligen trött på människor som inte "kan ta ansvar för sitt liv" eller hur man nu ska säga. Det FINNS jobb, men det gäller bara att inte vara kräsen. Och är man de - ja då ska man bannemej inte gnälla heller =)

2009-05-20 | 11:39:30
http://jonnaa.blogg.se/
Jenny

Hey, jag tror ocksâ att du kommer att fâ anonyma kommentarer som man alltid fâr när man ger kritik, men du har rätt i att frâga öppet- det alla tänker tyst, hur kommer det sig att vissa kan gâ arbetslösa i flera âr, det mâste ju vara nâgot som är fel i jobbansökan?

Kram

2009-05-20 | 11:57:02
tessan

jag har sökt massor med jobb, från att dela ut tidningar på stan till uska-jobb, dagisfröken,butiker m.m men inte fått nått, likdant med maken, sökt massor, fått komma på några intervjuer men inte fått det. Alla har inte samma tur helt enkelt. Sen finns det ju folk som klagar på att de aldrig får jobb som inte ens söker några jobb, då är det ju en annan sak. kram

2009-05-20 | 12:06:53
http://ericasmamma.blogg.se/
Ida H

Ha ha ha, MÅSTE ju bara kommentera här ju. För jag håller faktiskt precis med i ditt tänkande. Jag har ofta funderat på varför endel inte "får" något jobb, medans en annan har haft jobb precis hela tiden (sedan 7:an faktiskt). Visst det har inte varit några glammiga eller högkvalifiserade jobb. Men det har varit en inkomst. Och det har varit jobb jag själv sökt och fått. Så jag tror att endel helt enkelt är lite kräsna, eller redan har målat upp en bild av hur deras jobb ska vara, och blir därför undermedvetet kräsna. Eller helt enkelt har dålig självkänsla och därför inte utstrålar att dom vill ha jobbet tillräckligt. Men vad vet jag. Funderar precis som du på hur det egenligen kommer sig.. Så vore kuul om någon anna skrev sin syn på saken oxå. / Ida

Catrin!

I min sits, som du beskriver ganska så bra är att jag inte får några jobb.. Inga erbjudanden heller.. Men jag tror att det kan bero på att jag inte kan skriva ansökningar på rätt sätt eller framföra mig på ett bra sätt. Jag ska uppriktigt säga att jag är KASS på att skriva CV, för jag vet inte hur man gör. Jag har heller inte fått bra info hur man gör heller, varken på AMS eller på nätet. jag är väl lite trögfattad antar jag!:)

2009-05-20 | 15:11:28
http://thildafisen.blogg.se/
Ida

Jag håller med dig ang.jobben. Visst finns det jobb att få. Sommarjobb nu men annars finns det alltid timanställning man kan ta. Tycker att det är en knasig inställning att man bara tar sånna jobb man vill ha och som är roliga.Funkar ju inte i längden lixom....



Får se hur det blir med mitt jobb nu,är lite struligt,tyvärr.. :-(



Allt väl med er annars??



Kram

2009-05-20 | 20:48:17
http://emelieozander.blogg.se/
Josefine

Är inte någon av dem som inte får ett jobb när jag söker. har själv jobbat sen jag gick i 8:an och har sen dess alltid haft extra jobb och fick jobb direkt efter skolan och haft sen dess även efter och under mammaledigheten.



Jag tror formuleringen i en ansökan gör jätte mycket och det är dock många oseriösa sökare på jobben med bara för att de måste söka arbetet ams hänvisa dem till. Annars får de ju ingen a-kassa. Men det är ju olika från individ till individ självklart. Alla ha inte tillräckligt med meriter i bakgrunden osv. Finns många anledningar till varför folk ej får de jobben de söker.

2009-05-20 | 22:20:50
http://dendarfin.blogg.se/
Carola L

Jag är en av dem som sökt mängder av jobb och inte fått något - eller jag har jobb nu under sommaren och får vikariera under resten av åter. Största problemet tror jag är att det (iallafall där jag bor) är så många som säker de tjänster jag söker - och jag är verkligen inte kräsen.... Att det är 400 sökande på en tjänst är inte ovanligt - och jag tror ärligt talat att det är omöjligt för den som ska anställa att gå igenom alla ansökningar.

Jag har jobbat som personlig assistent i omgångar och är både undersköterska och har en hel del både beteendevetenskaplig och medicinsk/rehabiliteringsutbildning bakom mig.



Jag har "missat" en del mer kvalificerade jobb p.g.a. att cheferna trott att det skulle vara ett problem att jag har barn, så det är nog olika.



2009-05-21 | 08:38:34
http://mammamuh.blogg.se/